Υποτροφία: "Κ. Κουβίδης"

<< Οκτώβριος 2018 >> 
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

FEVR

«Δουλεύοντας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των θυμάτων  τροχαίων συγκρούσεων & για τη μείωση των κινδύνων στους δρόμους»

Οι βασικοί στόχοι της FEVR είναι:

· Να προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια στα θύματα από τροχαία παρέχοντάς τους δωρεάν συναισθηματική, πρακτική και νομική υποστήριξη.

· Να συνεισφέρει στην εδραίωση ασφάλειας στο δρόμο αναδεικνύοντας τους κινδύνους και τις αιτίες που οδηγούν σε τροχαία, έτσι ώστε να επηρεάσει θεσμούς και αρχές για να εφαρμόσουν και να θέσουν σε ισχύ κριτήρια ασφάλειας, που να είναι παραπάνω από αποτελεσματικά.

Η Ομοσπονδία αποτελείται από εθνικές ευρωπαϊκές ενώσεις θυμάτων από τροχαία, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών αυτών οι οποίοι σκοτώθηκαν ή έμειναν ανάπηροι, και έχει συνδέσμους με παρόμοιες οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια μη-Κυβερνητική οργάνωση, αναγνωρισμένη από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και συμμετέχει σε σχετικές ημερίδες των Ηνωμένων Εθνών, εκπροσωπώντας τη μοναδική οπτική των θυμάτων των τροχαίων. Η FEVR είναι επίσης μέλος του Road Safety Collaboration Forum (Φόρουμ για την συνεργασία στην οδική ασφάλεια), το οποίο ιδρύθηκε το 2004 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ακολουθώντας την παρουσίαση της ‘Παγκόσμιας έκθεσης σχετικά με την πρόληψη τραυματισμών από τροχαία’ στις 7 Απριλίου 2004.  

 

Η κλίμακα του προβλήματος

Ο θάνατος και ο τραυματισμός από τροχαία αποτελούν ένα σοβαρό δημόσιο πρόβλημα υγείας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι η κύρια αιτία θανάτου και επίκτητων αναπηριών νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων ανδρών κάτω  των 45 ετών – αυτών των ανθρώπων, των οποίων η προσφορά είναι πολύτιμη για τις χώρες τους. Το κόστος από τα τροχαία – τόσο για τις οικογένειες που πλήττονται, όσο και για όλη την κοινωνία είναι τεράστιο. Σύμφωνα με μια έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) με τον τίτλο ‘Προλαμβάνοντας τους τραυματισμούς από τροχαία: μια προοπτική δημόσιας υγείας για την Ευρώπη’ (πρόλογος), η οποία δημοσιεύθηκε για να συμπληρώσει την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) με τίτλο ‘Παγκόσμια έκθεση σχετικά με την αποτροπή τραυματισμών από τροχαία’, οι τραυματισμοί από τροχαία στην επικράτεια της Ευρώπης είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα της δημόσιας υγείας, που αφορά σε 127 χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με το συνολικό πληθυσμό της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, της Περούτζια στην Ιταλία, ή του Ουράλσκ της Ρωσίας.

Εκτός από αυτό το δυσβάστακτα υψηλό νούμερο απωλειών ανθρώπινης ζωής, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο τραυματίζονται σε τροχαία. Ως αποτέλεσμα, οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κόστος το οποίο υπολογίζεται να είναι περίπου το 2% του εγχώριου προϊόντος σε πολλές χώρες. Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ νέων ανθρώπων στην Ευρώπη και προβλέπεται να αυξηθούν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, όσο σε αυτές αυξάνει η ύπαρξη οχημάτων… Οι τραυματισμοί από τροχαία αποτελούν μια παγκόσμια απειλή για την υγεία και την ανάπτυξη των κοινωνιών.  Η αφιέρωση της Ημέρας Παγκόσμιας Υγείας 2004 στο θέμα της οδικής ασφάλειας είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης αυτής της κατάστασης και να γνωρίσουμε τις βάσεις αυτής της ασθένειας στις κοινωνίες μας, αλλά και της ύπαρξης επιτυχών προσεγγίσεων και πολιτικών αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Επίσης παρέχει μια ευκαιρία για τον τομέα υγείας να αναθεωρήσει το ρόλο και τις υποχρεώσεις του, και να γίνει ένας πιο ενεργός πρωταγωνιστής και σύμμαχος συσχετιζόμενων τομέων, όπως η μεταφορά, η οικονομία, το δίκαιο και το περιβάλλον. Η παγκόσμια κλίμακα είναι εξίσου σημαντική για τους ευρωπαίους πολίτες. Αρκετοί από αυτούς εμπλέκονται σε τροχαία σε άλλες χώρες κατά την διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών ή διακοπών. Από το 1ο κεφάλαιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) περί ‘Παγκόσμιας αναφοράς πρόληψης τραυματισμού σε τροχαία’:…Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σε τροχαία κάθε χρόνο υπολογίζεται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός τραυματισμών μπορεί να είναι και ως 50 εκατομμύρια – Ο συνολικός πληθυσμός των πέντε μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου…Και το χειρότερο, χωρίς αυξημένες προσπάθειες και νέες πρωτοβουλίες, ο συνολικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών από τροχαία προβλέπεται να αυξηθεί περίπου 65%   μεταξύ το 2000 και 2020 παγκοσμίως, και στις χώρες χαμηλού – μεσαίου εισοδήματος οι θάνατοι αναμένονται να αυξηθούν μέχρι 80% - η πλειοψηφία αυτών των θανάτων μεταξύ των ‘ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου’.

Αθροιστική κλίμακα και επίδραση. Οι παραπάνω αριθμοί είναι ετήσιοι, αλλά φυσικά ο θρήνος και το πένθος της απώλειας είναι μακράς διάρκειας, συχνά μόνιμης όπως είναι ο πόνος και η απώλεια εκείνων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Έτσι, ανάμεσα  στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια και εκατομμύρια  θυμάτων τροχαίων: οικογένειες με απώλειες ή με σοβαρά τραυματισμένη μέλη – άνθρωποι που υποφέρουν βαθειά – συναισθηματικά, σωματικά και οικονομικά, που όμως οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες αγνοούν σε μεγάλο βαθμό την δυσχερή θέση και το τραύμα τους. Το γεγονός ότι οι τροχαίες συγκρούσεις και τα άτομα που επηρεάζονται από αυτές αντιμετωπίζονται τόσο περιφρονητικά σε σχέση με θύματα άλλων καταστροφών, είναι μια πηγή επιπρόσθετου θυμού αλλά και θρήνου για τα θύματα τροχαίων. Βοηθήστε τα θύματα τροχαίων.

 

Βοήθεια από τα θύματα τροχαίων

Παρά την απελπιστική τους κατάσταση, ο μεγάλος αριθμός θυμάτων τροχαίων με απώλεια ζωής ή τραυματισμό λαμβάνουν από ελάχιστη έως καμία βοήθεια από τις κυβερνήσεις – είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα. Οι οργανισμοί που δημιουργούνται από ανθρώπους που είναι θύματα οι ίδιοι, όπως εκείνοι που βρίσκονται υπό την προστασία της FEVR, συχνά παρέχουν την μόνη διαθέσιμη βοήθεια, χωρίς εκείνοι να έχουν λάβει καμία οικονομική υποστήριξη από τις κυβερνήσεις τους. Πολλοί οργανισμοί λειτουργούν ως γραμμή βοήθειας, παρέχοντας δωρεάν συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη και πληροφορίες, βασιζόμενοι στην συναισθηματική κατανόηση αλλά και στην πρακτική εμπειρία χιλιάδων περιστατικών.

Βοήθεια μετά από τροχαίο στο εξωτερικό

 Οι περισσότερες οργανώσεις – μέλη της FEVRέχουν υπογράψει επίσης μια αμοιβαία συμφωνία βοήθειας – μια συμφωνία για να παράσχει βοήθεια στην χώρα τους, σε τραυματισμένους πολίτες άλλων χωρών ή σε εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους σε άλλες χώρες. Η ιστοσελίδα της FEVRεπίσης παρέχει πληροφορίες για σχετικές διαδικασίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταφρασμένες σε πέντε γλώσσες, προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια όταν ένα τροχαίο έχει συμβεί στο εξωτερικό. 

 

Δουλεύοντας για μια καλύτερη φροντίδα για τα θύματα

Η FEVRθέλει να δει την κατάσταση των θυμάτων τροχαίων να βελτιώνεται. Αγωνίζεται για τα δικαιώματα τους, αντιπροσωπεύει την φωνή τους, και δημιουργεί καμπάνιες για την νόμιμες βελτιώσεις. Αυτό γίνεται σε σχετικές ημερίδες των Ηνωμένων Εθνών, σε συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια σχετικών Ινστιτούτων και Σωμάτων, μέσω συμβουλευτικών σχημάτων, δηλώσεις στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άρθρα και πολλούς άλλους τρόπους. Η FEVRπροωθεί την δημιουργία Κέντρων Βοήθειας για Θύματα Τροχαίων, όπου θα υπάρχει δωρεάν συναισθηματική, πρακτική και νομική βοήθεια. 

 

Μείωση του οδικού κινδύνου

Η FEVRθεωρεί ότι μια σωστότερη νομική απάντηση θα αποτελούσε ένα  (αποτρεπτικό) παράγοντα και θα συνεισέφερε στην μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία. Επίσης, μαζί με οργανώσεις – μέλη της δίνει έμφαση στους οδικούς κινδύνους και σε θέματα οδικής ασφάλειας από την οπτική γωνία των θυμάτων, και από το στάδιο μετά το τροχαίο, προβάλλοντας σε αρχές και θεσμούς την ανάγκη να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν μέτρα οδικής ασφάλειας τα οποία έχουν βρεθεί, μέσα από έρευνες, να είναι τα πιο αποτελεσματικά. Η FEVRυποστηρίζει ότι πρέπει να μαθαίνουμε από τις τραγωδίες, ώστε να μην επαναληφθούν.  

 

FEVR
PO Box 53318,
London NW10 3WT
United Kingdon
info: www.fevr.org    e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.